Ce este ostropelul de pui, origine ostropel de pui

Ce este ostropelul de pui, origine ostropel de pui - Chefs Evolution

Mulți dintre noi avem amintiri din copilărie când mamele sau bunicile noastre ne umpleau farfuriile cu un ostropel de pui fierbinte și o porție zdravănă de piure de cartofi. Chiar dacă în prezent bucătăria noastră a făcut loc multor preparate moderne și specifice altor culturi, de la mâncăruri chinezești, curry indian și până la o varietate de paste și pizza, nu putem uita de preparatele care ne-au crescut și ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Așa se face că în continuare rețeta de ostropel de pui este pusă în aplicare în fiecare casă și cele mai multe mămici aduc la masă porții generoase de ostropel de pui, pe placul tuturor copiilor. Este un preparat care se face rapid, din ingrediente puține, care se poate reinterpreta și modifica după preferințele fiecăruia. Este o mâncare grozavă atât pentru cuplurile mereu pe grabă, care de abia au timp să se odihnească, dar și pentru familiile cu unul sau mai mulți copii. În plus, în funcție de modificările pe care le faceți, ostropelul de pui poate deveni rapid un preparat elegant, care se poate servi chiar și alături de un vin alb.

Ce este ostropelul de pui și de unde provine rețeta?

Despre multe preparate s-a spus că sunt autentic românești, de la ciorbă de burtă, pilaf de orez cu legume și până la mici, ca mai târziu să se concluzioneze că nu, nu sunt preparate românești, ci sunt împrumutate de la alte popoare și modificate după gusturile noastre. Dar iată că despre ostropelul de pui – preparat după cum spune rețeta tradițională – se spune că este o rețetă autentic românească, de proveniență moldovenească. Foarte multe alte popoare au propria lor variantă de ostropel de pui. Italienii servesc cu mare plăcere pollo con pomodoro sau pollo cacciatore, în timp ce spaniolii îndrăgesc rețeta lor de pollo con tomate de la abuela. Și la noi în țară, ostropelul de pui se prepară în fel și chip, cu sos roșu sau alb, cu puțin vin sau fără alcool și cu mirodenii după placul fiecăruia. În plus, ostropel se poate face nu numai din carne de pui, dar și din carne de iepure, carne de curcan sau de porc.

Cum se prepară și se servește ostropelul de pui?

Rețeta tradițional moldovenească spune că ostropelul se prepară cu bucăți mai grase de pui sau dintr-un pui întreg, cu roșii foarte bine coapte sau cu un suc de roșii mai gros și mai concentrat, cu câteva mirodenii printre care sare, piper și foi de dafin, iar la final, se adaugă usturoi tăiat în felii subțiri. Ostropelul asezonat cu usturoi se mai lasă să tragă un clocot, după care se stinge focul. Tot tradițional, ostropelul de pui se servește cu mămăligă și castraveți murați, dar toate aceste sugestii de servire se pot modifica după poftele fiecăruia. În unele zone ale țării, ostropelul de pui se gătește într-un sos alb, pe bază de făină și oțet. Alte modificări foarte populare includ mai multe condimente, printre care boia dulce și oregano. Cei care doresc un sos mai gros și mai dulceag adaugă numaidecât ceapă. La un loc cu sosul de roșii se poate pune și o ceașcă de vin alb. În ceea ce privește garnitura, unii preferă să servească ostropelul de pui cu piure de cartofi sau cu cartofi natur, în timp ce alții preferă să servească mâncărica aceasta cu mămăligă și o mână generoasă de pătrunjel tocat. În plus, este o mâncare binevenită în timpul sezonului rece, dar dacă o servim rece de la frigider, este grozavă și în miezul verii. 

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate